Translate

sabato 22 dicembre 2012

Petrit Halilaj per il padiglione Kossavo


Ieri il Ministro della Cultura, Gioventù e dello Sport, Memli Krasniqi ha approvato la proposta di Erzen Shkololli, Commissario Kosovo per l' Esposizione Internazionale d'Arte Biennale di Venezia nel 2013,  che ha proposto l'artista Petrit Halilaj e il curatore Kathrin Rhomberg. 


La sua pratica artistica si e esprime con sculture, installazione, disegni con la penna o l'inchiostro, che indagano il suo percorso personale


Ulteriori informazioni saranno al sito www.kosovopavilion.com che fra poco sarà attivo, intanto eccovi il testo del comunicato ufficiale kossovo  http://www.mkrs-ks.org :

Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Memli Krasniqi ka aprovuar sot propozimin e Erzen Shkolollit, Komisioner i Pavijonit të Kosovës në Ekspozitën Ndërkombëtare të Artit në Bienalen e Venecias në vitin 2013, që artist i Pavijonit të Kosovës të merohet Petrit Halilaj, ndërkaq kuratore e Pavjonit Kathrin Rhomberg. Vendimi i Ministrit ka hyrë sot në fuqi. 


Pjesëmarrja e Kosovës në Edicionin e 55-të të Ekspozitës Ndërkombëtare të Artit, shënon paraqitjen e dytë të Kosovës në Bienalen e Venecias, e herën e parë në Ekspozitën Ndërkombëtare të Artit. Kjo ekspozitë është ngjarja më e madhe e kulturës në botë. Ditë më parë ministri kishte pranuar përgjigje pozitive nga presidenti i Bienales, Paulo Baratta, në kërkesën që i kishte dërguar për t’u prezantuar në këtë eveniment. 

Biografia e Halilajt dhe Rohomberg

Petrit Halilaj, ka lindur në vitin 1986, në Kostërc të Skenderajt dhe aktualisht punon në Berlin, Kosovë dhe Itali.  Praktika artistike e tij - skulptura, instalimi, vizatimi me stilolaps ose bojë shkrimi - është ndërtuar rreth biografisë së tij dhe kushteve të jetës. Ai i vë në pyetje kodet sociale, duke filluar nga identiteti dhe integrimi në kufijtë e padukshëm mes kulturave dhe grupeve sociale. Ai përdor materiale të thjeshta si tokë apo dërrasa druri, por poashtu edhe pula të gjalla dhe objekte të gjetura në arkivat e muzeve të zhdukur në Kosovë, për të ndërtuar / rikonstruktuar vende ose objekte të dedikuara memorieve të tij, familjarëve të tij apo njerëzve të afërt.

Ekspozitat personale që ka pasur së fundi përfshijnë: “Kujt i takon toka përderisa pikturon erën?!” (“Who does the earth belong to while painting the wind?!”), Kunst Halle Sankt Gallen, St. Gallen (2012); Art Basel Statements with Chert, Berlin (2011); Kunstraum Innsbruck, Innsbruck (2011); “Kthim në të ardhmen” (“Back to the Future”), Stacion, Prishtinë (2009); Chert, Berlin (2009).

Disa nga ekspozitat e zgjedhura grupore janë këto: “Publik i ri” (“New Public”), Museion, Bolzano (2012); “30 Artisë 30 Dhoma” (“30 Künstler 30 Räume”), Kunstverein Nürnberg, Albrecht Dürer Gesellschaft (2012); Temoraneao, Nomas Foundation, Romë (2011); “Ernste Tiere”, Bonner Kunstverein, Bon (2011); “Ostalgia”, New Museum, New York (2011); “Sktrukturë dhe Organizëm” (“STRUKTUR & ORGANISMUS”), Marillenhof – DestillerieKausl, Austri (2011); “Ngathtësia e figurës së idiotit” (“Maladresses ou La Figure de l’idiot”), Instituti i Hipokrizisë Sociale, Paris (2010); “Vendosur në Berlin” (“Based in Berlin”), Atelierhaus Monbijoupark, Berlin (2011), Bienalja e 6-të e Berlinit për Art Bashkëkohor, Berlin (2010).Në vijim: ekspozitë personale në Muzeun Fridericianum, Kassel (2014); “Supervizionet” (“SuperVisions”); ekspozitë grupore në Muzeun Schloss Moyland, Bedburg-Hau (2013).

Kathrin Rhomberg ka studiuar Histori të artit dhe Arkeologji në Universitetin e Salzburgut. Prej vitit 1990-2001 ajo ka qenë kuratore dhe udhëheqëse e ekspozitave në Secession, Vjenë. Në vitin 1998 ajo u zgjedh si njëra ndër kuratoret ndërkombëtare të Manifesta 3 – Bienalja e Artit Bashkëkohor, Lubjanë. Ajo është bashkë-kuratore e projektit afatgjatë për hulumtim, edukim, ekspozitë dhe publikim FORMER WEST (2008-2013). Rhomberg ka qenë më herët drejtoreshë në Kölnischer Kunstverein, Köln prej 2002–2007, ndërsa prej 2002-2006 ajo ishte drejtoreshë artistike në “Projekti Migrimi” (“Project Migration”),), një iniciativë e Fondacionit Federal Kulturor në Gjermani. Ajo është bashkautore e rrjetit transit, i cili mbështet shkëmbimin dhe praktikimin e artit bashkëkohor në Austri, Republikën Çeke, Hungari, Sllovaki dhe Rumani. Në 2009 ajo ishte kuratore e Pavijonit çek dhe sllovak, Roman Ondák Loop, në Bienalen e 53-të të Vjenës. Projekte të tjera kuratoriale së voni përfshijnë: Christoph Schlingensief. “Frika në thelb të gjërave” (“Fear in the Core of Things”), BAK, basis vdor actuele Kunst, Utrecht dhe Galerija Novi, Zagreb 2012 (ekspozitë personale). Bienalja e 6-të e Berlinit, Berlin, 2010 (ekspozitë grupore) ); Ion Grigorescu: “Në trup të viktimës” (“In the Body of the Victim”) 1969–2008, Muzeu i Artit Modern në Varshavë, 2009 (retrospektivë); Sanja Iveković. “Vigjilencë Gjenerale” (“General Alert”). Punët prej 1974–2007 (me Nataša Ilić), Fundació Antoni Tàpies, Barcelonë, 2007 (retrospektivë). Rhonberg ligjëron Art dhe teori të artit në Akademinë e Arteve të Bukura në Vjenë.  
Curatore: Kathrin Rhomberg
Indirizzo: Arsenale
Web: www.kosovopavilion.com

martedì 18 dicembre 2012

Per la Palestina Aissa Deebi & Bashir MakhoulL'organizzazione d' arte palestinese con sede a Gerusalemme, Al Hoash, presenterà "altrimenti occupato", una mostra curata da Bruce Ferguson con Rawan Sharaf che propone gli artisti palestinesi: Bashir Makhoul e Aissa Deebi. 

Commissario: Al Hoash
Curatori: Bruce Ferguson, SharafArtisti  Rawan: Bashir Makhoul, Aissa Deebi

Artisti :  Bashir Makhoul Aissa Deebi
Indirizzo: Liceo Artistico Statale, Palazzo Ca 'Giustinian Recanati, Dorsoduro 1012
Sito web: www.thepalestinianpavilion.com


Carlos Marreiros per Macau


l'artista e architetto Carlos Marreiros rappresenterà il Macau. Questo artista sta già partecipato ad eventi al Zhuhai Guyan Arts Museum.

mercoledì 12 dicembre 2012

Maldive, piccoli mezzi e molta fantasia


Fra i nuovi partecipanti le Maldive che hanno già realizzato un pratico blog informativo :

http://maldivespavilion.wordpress.com/background/

I curatori del progetto sono: Khaled Ramadan, Soren Dahlgaard, Aida Eltorie e Alfredo Cramerotti dell' art collective Chamber of Public Secrets.

Curator assistants are sought for the Maldives Pavilion...Curator assistants are sought for the Maldives Pavilion at the 55th Venice Biennale: the international curator group Chamber of Public Secrets (CPS) is looking for four assistants to join the team and help build the Maldives Pavilion at the Venice Biennale – June 1st to November 30th, 2013 (voluntary internship posts).
CPS invites competent artists / art historians to submit proposals to become part of the network and use this unique opportunity to exchange knowledge and embark on new artistic perspectives.
We are looking for well-informed, motivated and engaged individuals who know the mechanisms of the international art scene inside out and can help the team in fundraising, communication, promotion and coordination.
CPS is an international curatorial collective, which means that our members live or work in the UK, Egypt, Italy, Lebanon and Denmark. Therefore the assistants can be based in any country around the world.
The open call follows a two-stage process whereby applicants will be interviewed after submitting a motivated letter of interest. After the assessment of the motivated applications, the CPS team will contact the successful applicants for a skype interview.
Successful applicants are then invited to join the CPS team.
Note: The position is a voluntary internship. 
Kindly send your precise and concise letter to:
About the Maldives Pavilion at the 55th Venice Biennale 2013 
Portable Nation: Disappearance as work in progress – approaches to Ecological Romanticism
The Maldivian pavilion is a conceptual artistic space, a preview on environmental hazards and Eco-Romanticism. It is a theoretical research project consisting of several public art events in the Maldives and Venice including exhibitions, publication, seminars and a documentary film.

mercoledì 5 dicembre 2012

Alfredo Jaar per il CileSarà il noto artista Alfredo Jaar a rappresenterà il Cile alla prossima 55a Biennale di Venezia nel 2013.
Per l'occasione sarà realizzata una nuovo grande installazione site-specific.

Comunicato ufficiale:
Alfredo Jaar (b.1956; Santiago, Chile) is an artist, architect, and filmmaker who lives and works in New York. With an expansive commitment to art in diverse and distinctive cultural, political, and public contexts, his work has been commissioned, exhibited, and installed throughout the world, including Biennales in Venice (1987, 2002), Sao Paulo (1987, 1989, 2010), and Documenta in Kassel (1987, 2002). Solo exhibitions include the New Museum of Contemporary Art, New York; Whitechapel, London; Museum of Contemporary Art, Rome; and Moderna Museet, Stockholm. Most recently, a major retrospective of the artist’s work took place at three major cultural institutions in Berlin: Berlinische Galerie, Neue Gesellschaft für Bildende Kunst, and Alte Nationalgalerie.
His most recent public projects include The Geometry of Conscience, a memorial next to the new Museum of Memory and Human Rights in Santiago, and the Park of the Laments in a new contemplative space adjacent to the Indianapolis Museum of Art. His many awards and recognitions include a John Simon Guggenheim Fellowship in 1985 and, in 2000 he was a recipient of the prestigious five-year MacArthur Fellowship. In 2006, he received Spain’s Premio Extremadura a la Creación.
Alfredo Jaar will work with curator Madeleine Grynsztejn, the Pritzker Director of the Museum of Contemporary Art in Chicago, where she is advancing an ambitiously engaging platform for producing new ideas and insights on the creative process. Her connection to Jaar spans two decades. In 1990, she organized the artist’s first major international exhibition and publication for La Jolla Museum of Contemporary Art, San Diego. Born in Lima, Peru, Grynsztejn grew up in Caracas, Venezuela and London.
Chile’s participation at the 55th International Art Exhibition in Venice is commissioned by the National Council of Culture and the Arts (CNCA) and organized in collaboration with the Ministry of Foreign Affairs, through its Cultural Affairs Bureau (DIRAC), the Pro Chile Foundation and the Image of Chile Foundation (Fundación Imagen de Chile).
The National Council of Culture and the Arts, together with generous private donors, is funding Jaar’s exhibition, as well as a conceptually dynamic publication. Catalogue editor Adriana Valdés lives and works in Santiago. She is a writer, editor, and scholar who has published important books on art, literature, cultural projects, and contemporary artists in Chile. She has worked with Jaar since 1981 and in 2006 organized and edited Jaar/SCL/2006 to accompany a major exhibition of works by the artist on his return to Chile after 25 years.
The catalogue will include more than fifteen essays by prominent thinkers—critics, writers, theorists—from all over the world who consider Jaar’s contextual installation within the historical trajectory of the Venice Biennale and amidst volatile contemporary global, geographic, political, and cultural transformations. The book will be published by Actar, Barcelona. Producing and distributing leading publications on contemporary art, architecture, and cultural issues since 1994, Actar’s contemporary releases on leading intellectuals and ideas on art and architecture span diverse disciplines and focus on the discursive and collaborative scope of cultural and material practices in contemporary everyday life.
Curator: Madeleine Grynsztejn

Catalogue Editor: Adriana Valdés
Communications Editor: Patricia C. Phillips
US Coordinator: Capucine Gros
Italy Coordinator: Francesca Bertolotti

Commissioner: CNCA, National Council of Culture and the Arts, Chile

CNCA General Coordination: Beatriz Bustos
CNCA Communication: Macarena Matte
Artisti stranieri anche per TaiwanBernd Behr, artista di origine taiwanese residente a Londra, è stato scelto, con Chia Hsu-wei e Katerina Seda,  per rappresentare Taiwan alla Biennale di Venezia 2013.

Gli artisti sono stati selezionati dal curatore Esther Lu, ed è la prima volta che artisti stranieri rappresenteranno Taiwan alla Biennale.


Commissario: Taipei Fine Arts Museum
Curatore: Esther Lu
Artisti : Bernd Behr Chia Hsu-wei Katerina Seda
Web: www.tfam.museumJonathan Watkins curatore per l'IraqJonathan Watkins, direttore della Ikon Gallery, è stato selezionato come curatore del Padiglione dell'Iraq alla Biennale di Venezia 2013

Fra gli eventi che ha curato si segnalano la Biennale di Sharjah nel 2007 e la Biennale di Shanghai nel 2006.